Danskvalitet.se
 

Huvudmeny
 
Nyheter

Slowfox

Historia

Slowfox är en långsammare variant av den amerikanska pardansen foxtrot, rävtramp, som lanserades i USA omkring 1912 och i Europa under första världskriget, 1914-1918. Foxtroten ansågs imitera rävens försiktiga och tveksamma steg därav namnet. Slowfoxen är karaktäriserad av långa flytande steg. Eftersom musiken går långsamt fordras kontrollerade rörelser och perfekt balans för att ge dansen ett "stillsamt" utseende. Många anser därför att Slowfoxen är den svåraste Standarddansen.

 

Danssteg för en Slow Fox Trot

Efter att introduceras till allmänheten av Harry Fox 1913 (även om berättelsen varierar), blev det fyra-count foxtrot snabbt en av de mest populära dans fluga av 20-talet, sopa dancehalls i New York på 1920-talet. Det är relativt enkelt att lära sig och kräver inget mer än en dansare förmåga att gå och räkna till fyra. Den foxtrot var också en av de första populära danser att införliva "slow" count, som skiljer sig något från vals-talet och ett steg singel-count rytm.

 

Slowfox åtgärd

Takt: 4/4.
Tempo:27-30 takter per minut.

Anses höra till den svåraste av alla de moderna tävlingsdanserna och dansas i A-klass. Dansas med långa glidande böljande steg, vilket uppnås bl.a. genom uppgångar ('rises') och nedgångar ('falls') genom att dansaren ömsom inleder steget på klack, och sedan upp på tå - samt ömsom framför damen (lady-in-line), ömsom utanför damen (lady-outside) - med många avancerade stillastående figurer (lunges), roterande figurer (spins), med parterna liksom inflätade i varandra (weaves), svävande figurer, där dansaren häver sig upp på tå (hovers) etc

Typiskt för Slowfox - liksom för de fem moderna tävlingsdanserna - är den synnerligen täta närkontakten med damen, där mannes högra höft är placerad i trakten av damens ljumske samt där parterna är i tät kontakt från en punkt något under naveln och upp till bröstpartiet. I vanlig sällskapsdans är ju avståndet mellan kropparna något större.

Typisk för Slowfox är också är den raka och uppsträckta hållningen samt att dansaren hänger kvar något på vissa taktdelar (delays). Man dansar mera efter själva melodislingan än basrytmen. Vanliga dansare skumpar och hoppar och jobbar frenetiskt, medan tävlingsdansaren glider fram, smyger fram i lugn stil.

Den engelska termen är Foxtrot ibland kallat Slow Foxtrot Den svenska termen Foxtrot avser Sällskapsdansens variant och har inget med tävlingsdansens Slowfox att göra. Vanliga sällskapsdansare har däremot stor glädje av grunderna i slowfox.