Danskvalitet.se
 

Huvudmeny
 
Nyheter

Dubbelbugg

Det finns även en variant av bugg som kallas dubbelbugg, som oftast utförs av en man och två kvinnor. Det kan även vara tre män, tre kvinnor eller två män och en kvinna, men vanligast är det förstnämnda alternativet.

Dubbelbugg är en dans inom Svenska Danssportförbundet. Dansas av tre personer, företrädesvis av en herre och två damer. Variationer förekommer dock. Är främst en tävlingsdans men förekommer också vid sociala tillfällen. Dansen uppkom genom att det på 80-talet var brist på herrar som ville dansa. Man kom då på att en kille ju kunde dansa med två tjejer samtidigt.

Idag är dubbelbugg en formationsdans, som utövas av tre personer. Bildandet av olika mönster och formationer, t ex. linjer, cirklar, trianglar är förutom platsbyten ett av huvuddragen i Dubbelbugg. Karaktären är fri. Karaktären hämtas från någon av de övriga Bugg- och Rock´n´Roll danserna. Stilbildande för Dubbelbugg är att skapa formationer, linjer och slingor.
Trion kommer på en koreografi/program/schema som de sedan visar upp för domarna.

Dubbelbuggens koreografi är uppbyggd som "frontdans", vilket betyder att alla turer är riktade mot en sida, så därför placerar sig domarna på tävlingen efter en långsida.
I dubbelbuggen är det ganska fritt vad man vill göra, man får utöva akrobatik, och även lägga in delar av lindy hop, boogie woogie, rock n' roll och andra danser.

 

Grundsteget i dubbelbugg skall resultera i en Jitterbugliknande stil. Med Jitterbug-dans/stil avses dansstil som omfattar det gemensamma i övriga BRR-grenar. Framförallt att dansen består av att man håller i varandra och byter plats med en viss schvung.

Ett varierat grundsteg är att föredra. Akrobatik är tillåten i vissa tävlingsklasser men särbedöms ej, utan räknas som en del av dansen. Inom tävlingsverksamheten fick dubbelbugg SM-status 1988 tillsammans med dansen Bugg (dans). Samtliga BRR danser kan användas i dubbelbugg, dessa är Bugg, Boogie Woogie, Rock 'N' Roll eller Lindy Hop (Jitterbug).