Danskvalitet.se
 

Huvudmeny
 
Nyheter

Rock'n'roll

Rock'n'roll var hela 1960-talet en sällskapsdans utan akrobatik och var den swingdans man dansade innan bugg kom. Dansen dansades kanske även på 1950- och 1970-talen.

En bild av hur dansen såg ut kan man få på youtube. Youtube-videorna är från Europa men inte från Sverige. Oklart om man dansade rock'n'roll på detta sett i Sverige på 1960-talet. Den visade dansen liknar i stora stycken bugg.

Nu (2013) är den en spektakulär tävlingsdans som har sina grunder i äldre dans till rockmusik och nära besläktad med tävlingsformen boogie woogie. Rock (2013) som dans är utpräglat akrobatisk med höga kast och volter. Rock'n'roll är i Sverige en del av Svenska Danssportförbundets verksamhet.

 

Tävlingar

Årligen arrangeras flera Världscuptävlingar samt Världs- och Europamästerskap. Dessa arrangeras tillsammans med nationella förbund och nationella föreningar eller klubbar.
I norden arrangeras dessutom de Nordiska Mästerskapen i samarbete mellan de nordiska länderna. Dessa går att finna i WRRCs tävlingskalender på WRRC:s officiella hemsida.

Klasser och danser inom WRRC:

Rock N Roll - Main Class, B-Class, Junior and Youth
Lindy Hop - Main Class and Juinors
Boogie Woogie - Main Class and Juniors
Bugg - Main Class and Juniors
Dubbelbugg - Main Class and Juniors
Formation - Main Class, Juniors, Ladies

 

Framtiden

Framtiden för danssport är mycket ljus, dans som intresse och idrott växer världen över och WRRC stora mål är att Rock N Roll skall bli en Olympisk gren inom några år.